RECEPT: Veganské hamburgery
Jelikož si moje tělo neustále vytváří nové alergie na potraviny a kromě laktózy se už na seznam zařadila také vejce, moje mamča začala být mírně ve stresu ohledně toho, co mi vlastně může uvařit, pokud by se někdy rozhodla mi přichystat oběd. Proto jsem se rozhodla, že obnovím rubriku receptů a budu to mít jako pěkný zdroj inspirace právě pro mamču, případně pro mě, když na nějaký recept zapomenu. Zároveň to ale může sloužit jako inspirace pro ty z vás, kteří se potýkáte s něčím podobným a nebaví vás neustále prohledávat internet a děsit se, že ten recept, co jste našli, nebude tak úplně povedený.
Občas se rozhodnu, že uvařím pro celou rodinu a tentokrát jsem se rozhodla pro veganské burgery, které jsem chtěla vyzkoušet už nějaký ten pátek. Nakonec to dopadlo tak dobře, že i největší masožravec naší domácnosti prohlásil, že to bylo dobré. Na což jsem tedy ultra pyšná.
DOMÁCÍ HOUSKY (4 kusy)
2 2/4 hrnku hladké mouky + nějakou na vyválení těsta
1 lžíce cukru případně agávového nebo javorového sirupu
2 lžičky lžičky sušeného droždí (polovina balení)
1 lžička soli
3/4 hrnku teplé vody (neměla by být horká)
2 lžíce olivového oleje nebo nějakého, který běžně používáte
Veganské vejce na potření
1/2 lžíce rostlinného mléka
1/2 lžička javorového nebo agávového sirupu
1/2 lžička hořčice
1/2 lžíce sezamových semínek na posypání (já použila jak bílí, tak černý sezam)
POSTUP
1. Ve větší míse smícháme mouku, cukr, droždí a sůl.
2. Promícháme a do prostředku této směsi přidáme vodu a olivový olej.
3. Opět promícháme a zpracujeme krásné těsto, které se na nás nebude příliš lepit. Můžeme přidat až hrnek mouky.
4. Těsto dáme zpět do mísy a nechte odpočívat v teple, minimálně hodinu.
5. Až bude těsto odpočaté, rozdělte si jej na 4 částí a z každé vytvarujte kuličku.
6. Dejte na plech (vyložený pečícím papírem) v dostatečné vzdálenosti, aby se vám při pečení nespojili.
7. Nechte odpočinout dalších 45 minut pod utěrkou.
8. Předehřejte si troubu na 200 °C stupňů.
9. Potřete housky veganským vejcem, posypte sezamovými semínky a dejte péct na 15 minut.
SMĚS NA HAMBURGERY
2 lžíce olivového oleje
1 červená cibule
2 stroužky česneku
2 lžíce nakládané červené řepy
2 velká mrkve
1/2 konzervy červených fazolí (100g)
hrst vlašských ořechů
hrst nasekaných zelených bylin (petrželka)
1 lžíce mleté uzené papriky
1 lžíce mletého koriandru
čerstvé mletá sůl
čerstvě mletý pepř
3 lžíce ovesných vloček
POSTUP
1. Předehřejte si troubu na 180 °C
2. Připravte si zeleninu: oloupejte cibuli a nakrájejte nadrobno, mrkev očistěte a nastrouhejte nahrubo, česnek oloupejte a nakrájejte nadrobno
3. Ve velké pánvi rozehřejte olej a orestujte na něm cibuli, dokud nezesklovatí (asi 2 minuty)
4. Přidejte česnek a mrkev a chvíli společně opékejte, než zelenina pustí šťávu (asi 3 minuty)
5. Poté přikryjte pokličkou a duste asi 15 minut, občas promíchejte a podle potřeby dolejte vodou
4. Do směsi přidejte zbytek ingrediencí, kromě červené řepy a ovesných vloček: scezené a okapané fazole, nahrubo nasekané vlašské ořechy, čerstvé nasekané bylinky, uzenou papriku a koriandr. Vše promíchejte a krátce prohřejte.
5. Směs přendejte do mixéru, kde už máte připravené ovesné vločky a červenou řepu. Rozmixujte do hladka.
6. Nechejte celou směs trochu vychladnout a tvarujte na plech menší placičky. Mělo by to vyjít zhruba na 4.
7. Pečte na 180 °C asi 30 minut. Po polovině času placičky obraťte.
To je v podstatě celý recept, pak už můžete servírovat. Já burgery namazala domácím hummusem, dala na ně zelný salát s koprem, rajče pak veganské "maso" a přiklopila. Je to opravdu velká dobrota a zasytí vás to na celé odpoledne.
0 comments:
Post a Comment